معرفی روستای غیاثکلا دابو
معرفی روستای غیاثکلا دابو
در اسناد و اوراق اداری و مراسلاتی کشور موجودیت روستایی به ثبت رسیده که موسوم به غیاثکلا دابو میباشد. در این نوشتار اجمالاً به معرّفی نام و نشان آن پرداخته خواهد شد.
در بعضی متون واژه کلا (بفتح کاف) مخفف کلاته به مفهوم آبادی معرفی شده است و برخی مکتوبات کلا (به ضم کاف) را به معنی دژ و قلعه تلقی نمودهاند.
مرحوم علامه علیاکبر دهخدا به نقل از فرهنگ انجمن آرای آنندراچ در خصوص کلا چنین مینویسد:
کلا پسوندی است که به فارسی و تبری (طبری)، قریه و دیه و محلّه را نیز گویند و در بعضی امکنه گیلان و مازندران این کلمه به آخر میپیوندد شاید در اصل قلعه عربی همین کلمه باشد.
در لغتنامه گرانسنگ علامه دهخدا غیاثکلا چنین توصیف شده است :
غیاثکلا دهی است از دهستان دابو (بخش مرکزی) شهرستان آمل که در 19هزار گزی (متری) ، شمال خاوری آمل قرار دارد دشت است و دارای هوایی معتدل و مرطوب میباشد سکنه آن 310 تن است که به مازندرانی و فارسی سخن میگویند آب آن از رودخانه هراز تامین میشود و محصول آن برنج و صیفی است شغل اهالی زراعت و صید مرغابی است و راه مالرو دارد.
نظر به تاریخ گردآوری لغتنامه فوق درسال 1314 شمسی، اکنون غیاثکلا دستخوش تغییرات بسیاری از حیث تقسیمات منطقهای و جمعیت و سایر موارد شده است بطوریکه این روستا اکنون در دانشنامه آزاد ویکی پدیا (Wikipedia) چنین توصیف شدهاست:
غیاثکلا روستایی است از توابع بخش دابودشت شهرستان آمل در استان مازندران ایران. این روستا در دهستان دابوی میانی قرار دارد و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۵۵۶ نفر (۱۶۰خانوار) بوده است. و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال 1395، جمعیت آن 584 نفر اعلام شده است.
مرکز آمار ایران بر اساس سرشماری سال 1385 تعداد مردان را 275 نفر و تعداد زنان را 281 نفر ثبت نموده که تعداد 55 نفر ازمردان و تعداد 101 نفر از زنان بیسواد بودهاند. با این اوصاف در سال 1385 جمعیت باسواد از اهالی غیاثکلا 360 نفر یعنی 65% شمارش شده است. شایان ذکراست که مهاجرت اهالی فرهیخته این روستا و ساکن بودن آنها در مکانهای دیگر موجب کاهش درصد باسوادان شده است و بر اساس سرشماری سال 1390 جمعیت را 577 نفر در 188 خانوار اعلام نموده که تعداد مردان را 292 نفر و تعداد زنان را 285 نفر ثبت نموده است و بر اساس سرشماری سال 1395 جمعیت را 584 نفر در 205 خانوار اعلام کرده که تعداد مردان را 302 نفر و تعداد زنان را 282 نفر ثبت نموده است.
اگر موقعیت غیاثکلا دابو ، در نقشه هوایی گوگل ارث جستجو شود ملاحظه خواهد شد که برای این روستا همسایگانی است که بصورت شهر و روستا احاطهاش نموده اند و عبارتند از :
شمال (North) = شهر فریدونکنار و روستاهای بینمد و طولهسرا
شمال شرقی (North East) = شهر بابلسر و روستاهای جذین و زاهدکلا و کریم کلا
شمال غربی (North West) = شهر محمود آباد و روستاهای زیارکلا و ابومحله و آهنگرکلا
شرق (East) = شهر امیرکلا و روستای شاره
جنوب (South) = شهر دابودشت (درویشخیل) و روستاهای جالیکلا ، قائمیه (دیوکلا سابق)
جنوب شرقی (South East) = شهر بابل
جنوب غربی (South West) = شهر آمل و روستاهای سنگر و کمانگرکلا
غرب (West) = شهر چمستان و روستای صورتکلا و کبودکلا
از آنجا که غیاثکلا دابو بعنوان یک موجود زنده، برخوردار از اماکن و اهالی و جاذبههایی است که تمامی اینها ضمن اینکه اعضاء و جوارح این روستا تلقی میشوند، باهم سرگذشت آن را رقم میزنند. بنابراین نقل خاطرات و شرح حال این روستا چیزی جز تبیین سرگذشت همین اعضاء و جوارح نخواهد بود.